Købekontrakt / Skøde

28 Juni 1898

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


61.

Stempel Kr 100,10.

Imellem undertegnede Gaardejer Lars Larsen Allerup af Maglebrænde og Parcellist Rasmus Mikkelsen af Aastrup er under Dags Dato oprettet saadan

Købekontrakt.

Jeg L. L. Allerup sælger og afhænder herved fra mig og Arvinger til Rasmus Mikkelsen i Aastrup den mig ifølge tinglæst Adkomst tilhørende i Maglebrænde By og Sogn beliggende Ejendom :
Matr. No 9a af Hartkorn 1 Td 4 Skp 3 Fdk 1 Alb, Glskat . 32 Kr 12 Ø.
- - 9f ¨ - ¨ 0 - 4 - 0 - 1 - ¨ - 9 - 74 -
- - 37i ¨ - ¨ 0 - 0 - 3 - 0 - ¨ - 2 - 25 -
- - ___________________________________________
- - Ialt Hartkorn 2 Td 1 Skp 2 Fdk 2 Alb, Glskat . 44 Kr 11 Øre
med paastaaende Bygninger og deri værende mur- søm- og nagelfaste Appertinentier, herunder Kakkelovne, Komfur og indmuret Gryde, Stængetræet, Hegn, Led og Plantninger, Gødning, Fourage af Hø og Halm samt de Foderroer, der maatte være i Behold naar jeg fraflytter Ejendommen. Endelig medfølger Andelen i Sognets Kirke- og Kirketiende. Handelen sker iøvrigt paa følgende nærmere Betingelser og Vilkaar :

1.

Ejendommen sælges som den er og forefindes med de Herligheder og Rettigheder, Byrder og Forpligtelser hvormed den har tilhørt mig og tidligere Ejere i hvilken Henseende bemærkes : at Ejendommen henrhører under Stangerup Gods hvorved bemærkes at paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital 83 Kr 62 Øre, for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidariske ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr 88 Øre foruden en Del Naturalier der ikke ere anslaaede til Penge, at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr, der dog skulle være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjenstrup have fri Stolestader i Kirken, at der paahviler Ejendommen i aarligt Vederlag for Kongetiende 3 Td 2 Skp Byg, at Præstetiende af M. Nr. 9a og 9f, Smaaredsel og Kvægtiende af begge disse Matr. Nr. er konstateret.

2.

Ejendommen tiltrædes den 1 April d. A. men staar allerede fra Dato for Køberens Regning og Risiko hvoraf følger, at Køberen i Ildebrandstilfælde oppebærer Assurancesummen.

3.

Køberen betaler alle fra og med 1 Marts d. A. forfaldne og forfaldende Skatter og Afgifter af Ejendommen.

4.

Alle med nærværende Kontrakt og Skødet dets Stempling, Tinglæsning, Halvprocentafgift m. v. forbundne Omkostninger betales af Køberen med 250 Kroner.

5.

Købesummen er fastsat til 16000 Kroner skriver Sexten Tusinde Kroner og berigtiges derved at Køberen overtager eller indfrier Restgælden til Østifternes Krerditforening, København
7564 Kr 42 Øre
oprindelig stor 8000 Kr. med statutmæssige Forpligtelser, hvorunder højere Ydelse aarlig end 4% i Forhold til dette Beløb. At Gælden er nedbragt som ovenmeldt fremgaar ikke af Pantebogen
overtage eller indfrier Prioritetsgælden til Herredsfuldmægtig Munk til Rente 4% p. a.
2000 - 00 -
og i 11 Juni Termin 1898 betales Resten 6435 - 58 -
____ __ __ __
Ialt Købesum 16000 Kroner


Tingdagen den 28 Juni 1898

der af Køberen fra 1 Marts d. A. forrentes med 4 er fire pro Cent pro anno.

6.

I 11 Juni Termin d. A. udstedes Skøde paa Ejendommen.

7.

I Søgsmaalstilfælde er vi begge underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Forordn 25 Januar 1828.
Jeg R. Mikkelsen indgaar paa foranstaaende Kontrakt som jeg forpligter mig til skadesløst at opfylde.
Det bemærkes, at under Købet er endvidere indbefattet 10 Td Sæd, 1 Arbejdsvogn, 1 Sæt Seletøj, 1 Hjulbør, 1 Malkevogn og 2 Kør.
Af Hensyn til det stemplede Papir ansættes Løsøret, der medfølger til en Værdi af 1100 Kroner og Hæftelsen til Stangerup Gods kapitaliseret til 75 Kr.
Til Bekærftelse med vore Underskrifter vidnesfast med Bemærkning at jeg Allerup forbeholder mig Tækkehalm efter Aftale.

Skrevet i Stubbekjøbing d 7 Febr 1898
Lars Allerup Rasmus Mikkelsen

Til Vitterlighed
Ludvig Hanson R P H Stæhr

Skøde

I Henhold til foranstaaende Købekontrakt og da Købesummen i Overensstemmelse med Kontraktens Post 5 er berigtiget dels ved kontant Betaling og Overtagelse af Prioritetsgæld for saavidt angaar den Del af Købesummen og Køberen derhos har lovet at overtage eller indfri uden fremtidigt Ansvar for mig Restgælden til Østifternes Kreditforening saa skøder og overdrager jeg undertegnede Lars Larsen Allerupherved til Køberen Rasmus Mikkelsen den i Kontrakten ommeldte Ejendom i Maglebrænde By og Sogn
Matr. No 9a af Hartk 1 Td 4 Skp 3 Fdk 1 Alb, Glskt . 32 Kr 12 Ø.
- - 9f ¨ - do 0 - 4 - 0 - 1 - ¨ - 9 - 74 -
- - 37i ¨ - do 0 - 0 - 3 - 0 - ¨ - 2 - 25 -
- - ____________________________________
- - 2 Td 1 Skp 2 Fdk 2 Alb, Glskat . 44 Kr 11 Øre
med Andel i Sognets Kirke- og Kirketiende.
Som Følge af foranstaaende skal Ejendommen fremtidig tilhøre Køberen med de samme Herligheder og Rettigheder, Byrder og Forpligtelser, hvormed den har tilhørt mig og tidligere Ejere fri og frels for hver Mands Krav og Tiltale og under Hjemmelsansvar for mig efter Loven idet der med Hensyn til Behæftelserne henvises til Post 1.

Til Bekræftelse med min Underskrift vidnesfast.

Skrevet i Stubbekjøbing den 17 Juni 1898
Lars Allerup

Til Vitterlighed
R. P. H. Stæhr Ludvig Hanson

Læst inden Stb Herreds Ret den 28 Juni 1898. Skatteattest forevist.

P M Anker (LS)